Verkleinen Vergroten  
 
  start » ontdek het erfgoed » kennis & inzichten » artikel  
 

Kennis & Inzichten

zoeken:
 
     
 

 •  Welkom

 •  Nieuws

 •  De EGD&P?

 •  Ontdek het erfgoed

 •  Steun ons!

 •  Contact

 •  Veelgestelde vragen

 English page

 
Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/d/f/egdp.be/httpd.www/other/upload/functions.php on line 1751 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/d/f/egdp.be/httpd.www/other/upload/functions.php on line 1754

Nota Belvedere: Beleidsnota over de relatie cultuurhistorie en ruimtelijke inrichting

Geplaatst door EGDP op 07-05-2011

De Nota Belvedere en het Belvedere-beleid zijn een begrip geworden in de hedendaagse ruimtelijke ordening van Nederland.In juli 1999 heeft de toenmalige Nederlandse regering de Belvedere-nota uitgebracht. De nota moest een concreet antwoord bieden op de vraag: Wat is de plaats van cultureel erfgoed in de toekomstige ruimtelijke ordening van Nederland? In de nota wordt een langetermijn-visie gepresenteerd die verder wordt omgezet naar concreet beleid. De centrale doelstelling van het beleid luidt: De cultuurhistorische identiteit wordt sterker richtinggevend voor de inrichting van de ruimte, en het rijksbeleid zal daarvoor goede voorwaarden scheppen.

Het Belvedere-beleid staat voor een evenwichtig en menselijk beleid waarin de ruimtelijke, economische en cultuurhistorische kwaliteiten van het leefmilieu als gelijkwaardig en complementair worden aanzien. Cultuurhistorie wordt daarbij beschouwd als van vitale betekenis voor de samenleving en de individuele burger. Het behoud en het benutten van het cultureel erfgoed voegt kwaliteit toe aan de culturele dimensie van de ruimtelijke inrichting.

Doorheen de laatste tien jaar heeft Belvedere zijn stempel gedrukt op de ruimtelijke ordening van Nederland. Op de website van Belvedere (www.belvedere.nu) is meer informatie terug te vinden over het Belvedere-beleid en de meer dan 400 Belvedere-projecten die doorheen de jaren zijn opgezet in Nederland.

De EGD&P heeft zich sterk laten inspireren door het Nederlandse beleid en heeft vanaf zijn begin geijverd voor het voeren van een overeenkomstig beleid in Vlaanderen. De wijze waarop de bevoegde overheden het erfgoed van Doel en de polders tot nu toe hebben behandeld, toont aan dat het voeren van een ruimtelijk beleid waarin de kwaliteit van cultureel erfgoed als volwaardig wordt beschouwd, nog ver van de werkelijkheid ligt.

Hier kan u de Nota Belvedere raadplegen.

aanraden :: reacties 0

 

 

 
         
ontwerp & ontwikkeling: www.stipdc.com